Menú de navegació
Aprovat l’avantprojecte de la Llei de protecció a la infància i l’adolescència

Aprovat l’avantprojecte de la Llei de protecció a la infància i l’adolescència

Per on 10/06/2020 en Notícies |

El Consell de Ministres va aprovar ahir, 9 de juny de 2020, l’avantprojecte de Llei de Protecció a la Infància i l’Adolescència davant la violència que contempla els diferents tipus de violència que pateixen els menors.

VEURE EL TEXT DEL PROJECTE DE LLEI

 

Entre les principals mesures que inclou aquest text, ara ja a punt per iniciar la seva tramitació parlamentària, destaquen:

 • Per evitar que molts dels delictes més greus prescriguin, ja que la majoria de les denùncies es produeixen durant  l’edat adulta, la llei modifica aquest termini, per tal que comenci a comptar quan la víctima compleixi els 30 anys, i no els 18, com passa ara.
 • S’estableix el deure de qualsevol persona de comunicar situacions de risc davant l’autoritat competent, tot i que no sigui delicte; un deure més exigent per als col·lectius professionals que tinguin contacte habitual amb els infants.
 • Les escoles tindran normes clares sobre com actuar davant situacions d’assetjament escolar, i la polícia i els jutges formació per detectar i abordar les situacions de maltractament infantil.
 • Hi haurà un coordinador de benestar i protecció als centres educatius per assegurar l’adequat funcionament dels protocols d’actuació davant indicis d’assetjament escolar, ciberassetjament, assetjament sexual, violència de gènere i qualsevol altre forma de violència.
 • Es perseguiran nous delictes que es portin a terme mitjançant internet, incoporant la incitació al suicidi, a cometres infraccions sexuals o la promoció de trastorns de l’alimentació.
 • S’inclouen als delictes d’odi l’edat com a causa de discriminació, tant sobre menors com sobre majors, i mesures de prevenció de la radicalització en els joves.
 • Es garanteix l’accés a serveis sanitaris de tractament i rehabilitació a menors en situació de violència, i es desenvolupa un protocol sanitari per facilitar la promoció del bon tracte, la identificació de factors de risc i la prevenció i detecció precoç d’aquesta violència.
 • S’optimitza la informació estadística sobre els casos de violència sobre la infància i l’adolescència en el Registre Unificat de Serveis Socials sobre Violència contra la Infància amb la dels serveis socials d’atenció primària.
 • Es crea la figura del delegat de protecció en les entitats que realitzen activitats esportives o d’oci amb menors d’edat per informar i donar suport als infants i adolescents per al compliment de protocols d’actuació front a la violència en aquest àmbit.
 • S’incorporen unitats especialitzades a les forces de seguretat, a nivell estatal, autonòmic i local, en la sensibilització, prevenció i detecció precoç de situacions de violència, reduint la intervenció dels infants en les diligències a les que siguin estrictament necessàries.
 • Serà obligatòria la imposició de la pena de privació de la pàtria potestad als penats per homicidi o per assassinat en dos situacions: quan l’autor i la víctima tinguin un fill o filla en comú, i quan la víctima sigui fill o filla de l’autor.