El Consell de Ministres va aprovar el 9 de juny de 2020, l’avantprojecte de Llei orgància de protecció integral a la Infància i l’Adolescència en front la violència que contempla els diferents tipus de violència que pateixen els menors.
VEURE EL TEXT DEL PROJECTE DE LLEI
Entre les principals mesures que inclou aquest text, ara ja a punt per iniciar la seva tramitació parlamentària, destaquen:
- Per evitar que molts dels delictes més greus prescriguin, ja que la majoria de les denùncies es produeixen durant l’edat adulta, la llei modifica aquest termini, per tal que comenci a comptar quan la víctima compleixi els 30 anys, i no els 18, com passa ara.
- S’estableix el deure de qualsevol persona de comunicar situacions de risc davant l’autoritat competent, tot i que no sigui delicte; un deure més exigent per als col·lectius professionals que tinguin contacte habitual amb els infants.
- Les escoles tindran normes clares sobre com actuar davant situacions d’assetjament escolar, i la polícia i els jutges formació per detectar i abordar les situacions de maltractament infantil.
- Hi haurà un coordinador de benestar i protecció als centres educatius per assegurar l’adequat funcionament dels protocols d’actuació davant indicis d’assetjament escolar, ciberassetjament, assetjament sexual, violència de gènere i qualsevol altre forma de violència.
- Es perseguiran nous delictes que es portin a terme mitjançant internet, incoporant la incitació al suicidi, a cometres infraccions sexuals o la promoció de trastorns de l’alimentació.
- S’inclouen als delictes d’odi l’edat com a causa de discriminació, tant sobre menors com sobre majors, i mesures de prevenció de la radicalització en els joves.
- Es garanteix l’accés a serveis sanitaris de tractament i rehabilitació a menors en situació de violència, i es desenvolupa un protocol sanitari per facilitar la promoció del bon tracte, la identificació de factors de risc i la prevenció i detecció precoç d’aquesta violència.
- S’optimitza la informació estadística sobre els casos de violència sobre la infància i l’adolescència en el Registre Unificat de Serveis Socials sobre Violència contra la Infància amb la dels serveis socials d’atenció primària.
- Es crea la figura del delegat de protecció en les entitats que realitzen activitats esportives o d’oci amb menors d’edat per informar i donar suport als infants i adolescents per al compliment de protocols d’actuació front a la violència en aquest àmbit.
- S’incorporen unitats especialitzades a les forces de seguretat, a nivell estatal, autonòmic i local, en la sensibilització, prevenció i detecció precoç de situacions de violència, reduint la intervenció dels infants en les diligències a les que siguin estrictament necessàries.
- Serà obligatòria la imposició de la pena de privació de la pàtria potestad als penats per homicidi o per assassinat en dos situacions: quan l’autor i la víctima tinguin un fill o filla en comú, i quan la víctima sigui fill o filla de l’autor.
SI VOLEU APROFUNDIR…
La Diputació de Barcelona, en el marc de la 29ena Escola d’Estiu de Serveis Socials, va organitzar el 7 de juliol, la Taula rodona: “Llei de Protecció integral de la infància i l’adolescència davant la violència”.
- Presenta: Teresa Llorens, coordinadora de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar. Diputació de Barcelona
- A càrrec de: Pau Marí-Klose, doctor en sociologia, Professor de la Universitat de Zaragoza, Diputat al Congrés; Pilar Polo, psicòloga i responsable Relacions Institucionals de la Fundació Vicky Bernadet i Emilie Rivas, responsable de l’Àrea d’infància de la Fundació Save the Children Catalunya
El Govern va aprovar el dimarts 9 de juny en Consell de Ministres l’avantprojecte de llei de Protecció Integral de la Infància i l’Adolescència davant de la Violència. Aquesta taula rodona vol reflexionar sobre els canvis legals que comportarà aquesta llei que té com a objectiu establir un nou paradigma de prevenció i protecció comú a tot l’Estat espanyol davant la vulneració de drets que suposa la violència sobre la infància i l’adolescència, i que està orientada al compliment dels objectius de l’Agenda 2030, especialment de la fita 16.2: “Posar fi al maltractament, l’explotació, el tràfic, la tortura i totes les formes de violència contra els infants”.
Descarrega’t la presentació d’en Pau Marie-Klose aquí.
Descarrega’t la presentació de la Pilar Polo aquí.
Descarrega’t la presentació de l’Emilie Rivas aquí.
Accedeix a la bibliografia aquí.